Застосування тренінгових систем у викладанні акушерства і гінекології

Автор(и)

  • Катерина Лісова Буковинський державний медичний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-9207-8643
  • Ірина Каліновська Буковинський державний медичний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24061/2411-6181.2.2022.354

Ключові слова:

медична освіта; інтерни; практичні навички; практика; симуляційний центр

Анотація

У статті запропоновано навчальну методику, яка дозволяє активізувати навчальний процес для вдосконалення практичних навичок інтернів у студентів доклінічного профілю за допомогою муляжів, які формують поточне використання навчання. У нашому відділенні є муляжі з топографією порожнини малого тазу, що дозволяє вивчити будову жіночого тазу та особливості проходження голівки плоду через площину тазу, щоб допомогти майбутнім фахівцям освоїтися при наданні допомоги при народженні дитини. , як-от застосування вакуум-екстрактора до голівки плоду та акушерських щипців, що є джерельною базою для цієї статті. Водночас лікарі-інтерни мають унікальну можливість надати невідкладну допомогу під час пологів та правильно провести класичну акушерську допомогу під час пологів, зокрема відведення голівки плода та проведення класичної мануальної допомоги при народженні плода в сідничному передлежанні відповідно до до Цов'янова 1-2. Інтерактивність навчального процесу дозволяє інтерну, враховуючи зворотний зв’язок, вивчати матеріал у зручній для нього динамічній подачі текстових і графічних матеріалів, а також закріплювати навчальну тему на життєвому зразку. Новизна дослідження. Використання технології стандартних і графічних гіперпосилань у поєднанні з інтерактивними сценаріями дозволяє підвищити дидактичну цінність навчальних матеріалів та зацікавити сучасного лікаря-інтерна. На початкових етапах навчання (перші два заняття) лікарям-інтернам демонструють інтерактивні прийоми, а потім формують тактильну пам'ять в рамках навичок обстеження хворої чи вагітної жінки інструментальними методами. На наступних заняттях з використанням навчального манекена вивчається та закріплюється алгоритм маніпуляцій, що виконуються при патології піхви та жіночих статевих органів. Висновки. Програма передбачає послідовне навчання лікарів-інтернів з використанням нових комп’ютерних технологій, а також надає можливість постійного навчання лікарів практичним навичкам роботи на манекенах. Для забезпечення інтернів матеріалом для самопідготовки розроблено навчальні тестові посібники, які дозволяють опанувати основні медичні маніпуляції в акушерстві та гінекології, а також вивчити різні аспекти роботи лікаря-гінеколога з пацієнткою. Крім того, оригінальні системи навчання дозволяють об’єктивно контролювати якість засвоєння інтернами теоретичних основ акушерства та гінекології завдяки спеціально розробленій інтерактивній методиці навчання з використанням навчального посібника. Запропонована методика навчання лікарів-інтернів дозволяє активізувати процес навчання та підвищити рівень володіння практичними навичками на доклінічному етапі при використанні манекенів.

Посилання

Avrunin O. “The experience software-based design of virtual medical in trascopy systems for simulation study International Journal”, Information Technologies and Knowledge, 2018, Vol. 2, P. 470–474 [in English].

Pidayev A., Perederiy V. Bolonskiy protsess v Yevrope [Bologna process in Europe], Kyiv, 2019, 191 p. [in Ukrainian].

3. Stepko M., Bolyubash Ya., Shynkaruk V. Bolonsʹkyy protses u faktakh ta dokumentakh [The Bologna process in facts and documents], Ternopilʹ: Vyd-vo TPDU im. V. Hnatyuka, 2021, 52 p. [in Ukrainian].

Zhuravlev A. “Klinicheskiye aspekty primeneniya trenazherov v otorinolaringologii” [Clinical aspects of the use of simulators in otorhinolaryngology, ZHVNGKH, 2020, N 5, P. 291–292 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14

Номер

Розділ

Методика викладання у вищій школі