Грелін – гормон голодного шлунка
DOI:
https://doi.org/10.24061/2411-6181.1.2023.375Ключові слова:
грелін; голод; харчова поведінка; регулюванняАнотація
У статті наведено дані про історію створення, вивчення функцій і ролі «гормону голоду» греліну в організмі людини і тварин. Детально описано регуляторний вплив греліну на формування апетиту та харчової поведінки, кількість його вмісту. в крові за різних умов. Встановлення ролі греліну в фізіологічних процесах є важливим відкриттям. Актуальність теми. Щороку з'являються нові дані про роль греліну в різних процесах. Проведене дослідження є актуальним та сучасним. Головна частина. Показана роль греліну в умовах хронічного стресу і депресії, дисфункції гіпоталамуса і ожиріння. Грелін є одним з основних регуляторів апетиту і харчової поведінки. Він відіграє важливу роль у регуляції біохімічних процесів, пов'язаних з травленням, головним чином впливаючи на синтез різних ферментів. Гормон є потужним стимулятором шлункової секреції і моторики органів травної системи, в тому числі жовчного міхура, що перешкоджає застою жовчі і покращує роботу інших органів і систем. Робота вчених відкрила ще один напрямок властивостей греліну щодо його впливу на психіку. Стає зрозуміло, чому деякі люди, які перебувають у стані стресу або депресії, починають переїдати. За словами авторів, грелін координує загальну поведінкову реакцію організму на стрес і впливає на настрій, стрес і рівень споживання енергії організмом. Висновки. Тому грелін відіграє важливу роль у функціонуванні багатьох органів і систем організму. Як орексигенний гормон є одним із найважливіших регуляторів апетиту та харчової поведінки, рівень яких залежить від характеру та режиму харчування. Активація нейронів гіпоталамуса призводить до позитивного енергетичного балансу за рахунок стимуляції споживання їжі та підвищення утилізації жиру.
Посилання
Bolʹshova O. V., Malinovsʹka T.M. “Vmist hrelinu ta leptynu v plazmi krovi v ditey ta pidlitkiv iz dysfunktsiyeyu hipotalamusa” [The content of ghrelin and leptin in blood plasma in children and adolescents with hypothalamic dysfunction], Mizhnarodnyy endokrynolohichnyy zhurnal [International Journal of Endocrinology], 2018, Vol.14, N. 8, P. 11‒16 [in Ukrainian].
Cummings D., Weigle D., Frayo R. Et al. “Plasma ghrelin levels after diet-induced weight loss or gastric bypass surgery”, N. Engl. J. Med, 2002, N 21, P. 1623‒1630 [in English].
Dimaraki E.V., Jaffe C. A. “Role of endogenous ghrelin in growth hormone secretion, appetite regulation and metabolism”, Rev. Endocr. Metab. Disord, 2006, Vol. 7, P. 237‒249 [in English].
Druce M., Bloom S. R. “The regulation of appetite”, Arch. Dis. Child, 2006, 91, P. 183‒187 [in English].
Fiziolohiya: pidruchnyk dlya stud. vyshch. med. navch. zakladiv: za red. V.H.Shevchuka [Physiology: textbook for students. higher honey. education institutions: edited by V.G. Shevchuka], Vinnytsya: Nova knyha, 2012, 448 p., P. 399‒400 [in Ukrainian].
Friedman J. M. “Leptin at 14 of age: an ongoing story”, Am. J. Clin.Nutr., 2009, 89 (Suppl.), P. 973 – 979 [in English].
Galic S., Oakhill J.S., Steinberg G. R. “Adipose tissue as an endocrine organ”, Mol. Cell. Endocrinol, 2010, 316, P. 129‒139 [in English].
Garcia J., Garcia-Touza M., Hijazi R. Et al. “Active ghrelin levels and active to total ghrelin in cancer-induced cachexia”, J. Clin. Endocrinol. Metab, 2005, 90 (5), P. 2920‒2926 [in English].
Garcia J., Garcia-Touza M., Hijazi R. Et al. “Active ghrelin levels and active to total ghrelin in cancer-induced cachexia”, J. Clin. Endocrinol. Metab, 2005, 90 (5), P. 2920‒2926 [in English].
Kojima M., Hosoda H., Date Y. et al. “Ghrelin is a growth-hormone-releasing acyiated peptide”, Nature, 1999, Dec 9, 402(6762), P. 656-60 [in English].
Lall S., Tung L.Y., Ohlsson C. et al. “Growth hormone (GH)-independent stimulation of adiposity by GH secretagogues”, Biochem. Biophes. Res. Commun, 2001, 280, N 1, P. 132-138 [in English].
Malinovsʹka T. M. “Hrelin – struktura, funktsiyi ta yoho rolʹ v orhanizmi” [Ghrelin – structure, functions and its role in the body], Endokrynolohiya [Endocrinology], 2009, Vol. 14, N. 1, P. 146-151, [in Ukrainian].
Mendes-Sanches N, Panciano-Rodrigu G, Bermegio-Martines L. “Low serum level of ghrelin are associated with gallstone disease”, World J. Gastroenterol, 2006, 12 (19), P. 3096‒100 [in English].
Muller TD, Nogueiras R, Andermann ML. “Ghrelin”, Molecular metabolism, 2015, 4(6), P. 437‒60 [in English].
Sato T, Nakamura Y, Shiimura Y. “Structure, regulation and function of ghrelin”, J Biochemistry, 2011, 51(2), P. 119‒28 [in English].
Skibicka KP, Shirazi RH, Rabasa-Papio C. et al. “Divergent circuitry underlying food reward and intake effects of ghrelin: dopaminergic VTA-accumbens projection mediates ghrelin’s effect on food reward but not food intake”, Neuropharmacology, 2013, 73, P. 274‒283.
Sprynchuk NA, Bolshova OV. “Vmist hrelinu v plazmi krovi ditei iz syndromom biolohichno neaktyvnoho hormone rostu” [Ghrelin content in blood plasma of children with biologically inactive growth hormone syndrome], Mizhnarodnyi endokrynolohichnyi zhurnal [International Journal of Endocrinology], 2018, 14(5), P. 442‒8 [in Ukrainian].
Tronko M.D., Karachentsev Yu.I. “Dosiahnennia y stratehichni napriamky rozvytku fundamentalnoi ta klinichnoi endokrynolohii v Ukraini (do 25-richchia NAMN Ukrainy)” [Achievements and strategic directions of the development of fundamental and clinical endocrinology in Ukraine (to the 25th anniversary of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine)], Zhurnal natsionalnoi akademii medychnykh nauk Ukrainy [Journal of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine], 2018, Vol. 24, N 1-2, P. 14-25, [in Ukrainian].
Tschop M., Smiley D. L., Heiman M.L. “Ghrelin induces adiposity in rodents”, Nature, 2000, V. 407, P. 908-913 [in English].
Urbanovych A.M., Lanyush F. V. “Rolʹ hrelinu ta serotoninu v kontroli kharchovoyi povedinky u khvorykh na ozhyrinnya ta tsukrovyy diabet 2-ho typu” [The role of ghrelin and serotonin in the control of eating behavior in patients with obesity and type 2 diabetes], Mizhnarodnyy endokrynolohichnyy zhurnal [International Journal of Endocrinology], 2020, Vol.16, N 2, P. 145‒151 [in Ukrainian].
Urbanovych AM. “Leptin levels in patients with type 2 diabetes with different durations of disease”, Problems of Endocrine Pathology, 2013, 4, P. 25‒30 [in English].
Yildiz B., Suchard M., Wong M. Et al. “Alterations in the dynamics of circulating ghrelin, adiponectin, and leptin in human obesity”, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 2004, 101 (28), P. 10434‒10439 [in English].
Zhang J., Ren P., Avsian-Kretchmer O. et al. “Obestatin, a eptide encoded by the ghrelin gene, opposes ghrelin’s effects on food intake”, Science, 2005, 310 (5750), P. 996-999 [in English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:a. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
b. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
c. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).