“Путнянський монастир і громада” очима Дімітрія Дана

Автор(и)

  • Антоній Мойсей Буковинський державний медичний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5295-2271
  • Аркадій Моісей Румунський культурний центр Є. Хурмузакі, Чернівці (Україна), Україна

DOI:

https://doi.org/10.24061/2411-6181.1.2023.372

Ключові слова:

Д. Дан; монографія; Путнянський монастир; пустиня; книжковий фонд монастиря та Пустині; традиційна культура румунів села Путня

Анотація

У статті розкривається зміст монографії відомого буковинця Димитріє Дана (1856–1927), присвяченої Путнянському монастирю, православній святині південної Буковини. Крім того, метою дослідження є переклад частини монографії, присвяченої етнографії села Путня. Актуальність дослідження усвідомлюється надзвичайним інтересом до монастиря мешканців північної частини Буковини та інших регіонів України із сусіднього Сучавського повіту Румунії. Новизною дослідження є поглиблений аналіз монографії та переклад окремого фрагмента з неї. Автор з особливою ретельністю розкрив існуючий на той час стан монастиря та гміни (громади), розкрив їхню історію, описав вигляд монастирської та парафіяльних церков і села, поховання фундаторів святої обителі, заглянув під. надгробки цих поховань, описуючи їх вміст як археолог. Не залишив без уваги оздобу та оздоблення монастиря. Він з відчутною любов'ю описав рукописний і друкований книжковий фонд монастиря і Пустині (Сихастрії); традиційна культура румунів Путна, характеризує літературне та культурне життя, яке вирувало в монастирі століттями. Окремо описується Кам'яна келія і Пустеля. У додатках було опубліковано багато документів, які стосувалися монастирського землеволодіння. Висновки. Отже, можемо констатувати, що праця Д. Дана “Монастир і громада Путнян з двома додатками” є повною, комплексною монографією, яка розкриває історичні, географічні, економічні та етнографічні особливості одного з найвизначніших монастирів Буковини та всього румунського етносу. простір. Деякі подробиці з минулого цієї святої обителі (відкриття могил засновників монастиря чи перенесення церкви Драгош-воде до Путни) з часом забулися і були відомі лише вузьким спеціалістам. Водночас етнографічний нарис путнянської громади оприлюднив унікальні обряди, ритуали та тексти ворожінь, що свідчить про особливу майстерність Д. Дана як етнолога. Документи, наведені у двох додатках книги, можуть і сьогодні стати в нагоді краєзнавцям, які досліджують історію рідного села. У цьому творі повною мірою виявилися всі позитивні якості його письменницького таланту, як добре знання джерел, володіння прийомом синтезу, виразність і згорнутість тексту, чіткість етнопсихологічного відображення тощо.

Посилання

Dan D. Mănăstirea şi comuna Putna cu două apendice [Putna monastery and commune, 1905], Bucureşti: Institutul de arte grafice “Carol Gobl”, 1905, 261 p. (“Candela”, 1905, P. 684) [in Romanian].

Marian S. Fl. Оnmormвntarea la romвni. Studiu etnografic [Funerals among Romanians. Ethnographic essay], București: Editura Academiei Romвne, 1892, 599 p. [in Romanian].

Moisei Arkadii. Vchytel perypatetyk [A peripatetic teacher], Chernivtsi: “Vydavnychyi dim “Rodovid”, 2021, 184 p., P. 35 [in Ukrainian].

Nistor Ion. Istoria Bucovinei [History of Bucovina], București: Humanitas, 1991, 454 p. [in Romanian].

Ștefan cel Mare. Legende, balade, portrete literare [Legends, ballads, literary portraits], Chișinău: Literatura artistică, 1989, 320 p., p. 32 [in Romanian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14