Військова підготовка українських січових стрільців у вишколі як необхідна складова у формуванні нової української армії

Автор(и)

  • Сергій Косовський Комунальний заклад Львівської обласної ради ― Бродівський фаховий педагогічний коледж імені Маркіяна Шашкевича‖ , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24061/2411-6181.2.2022.345

Ключові слова:

товариство «Січ»; гурток “Пласт”; кіш УСС; легіон Українських Січових Стрільців; вишкіл (військова підготовка)

Анотація

У статті описано процес створення та військової підготовки Легіону УСС на військових вишколах «Січових Стрільців». У пропонованій статті охарактеризовано важливість і професіоналізм підготовки інструкторів, які в стислі терміни навчили основам військової справи та сформували у новобранців актуальні якості, які рятували життя та навчили здобувати перемоги в майбутніх бойових діях. Методи дослідження. У статті використано загальнонаукові та спеціально-історичні методи дослідження. До загальнонаукових належать такі, як аналіз і синтез. Ці методи дали змогу провести продуктивну оцінку вивчених історичних джерел та літератури. А такі методи, як хронологічний та історико-аналітичний, дали змогу викласти матеріал у чіткій послідовності та логічній завершеності, висвітлити окремі аспекти. Використання біографічного методу реалізує розгляд внеску конкретних осіб у підготовку Університету як необхідної складової в боротьбі за незалежність України. Наукова новизна та практичне значення отриманих результатів. Тема українських «січових стрільців» є актуальною і сьогодні, адже Січові Стрільці зробили великий внесок у становлення та становлення нашої держави. Їхньою наполегливою працею була створена незалежна Західноукраїнська Народна Республіка. Українські Січові Стрільці були першими, хто намагався організувати українську національну армію, яка могла б захистити Україну від загарбників. Тому важливо знати, як саме досліджувалася підготовка в університеті українських «Січових Стрільців». Питання дослідження ролі УСС привертали і привертають увагу багатьох науковців та істориків. Особливості Вишкільського УСС висвітлювали М. Лазарович, М. Литвин, О. Бойко, К. Науменко, Ю. О., О. О. Олексійович. Терещенка, С. Ріпецького та Б. Гнатевича. Висновки. У дослідженні проаналізовано причину виникнення, історію становлення та розвитку українських «Січових Стрільців». Зроблено висновок, що легіон УСС від початку свого функціонування став першим непрофесійним і ненавченим військовим формуванням українців, але в результаті діяльності Вишкіл він став добре вишколеним формуванням, базовим формуванням майбутнього. українська армія. Наприкінці боїв за гору Лисоня в Розвадові та Верині розмістився вишкільний табір легіону УСС, куди переїхала решта Армії УСС і старшини. Легіон складався переважно з молодих вихованців спортивно-громадської організації «Сокіл», пожежної дружини – «Січ», студентсько-шкільної організації – «Пласт». Українські «Січові Стрільці» були суттю своєї епохи, її ідеї відповідали революційній добі, в якій вона виросла і розвивалася. І розглядати й оцінювати його слід сьогодні, виходячи з мети історичної дискусії.

Посилання

Hnatkevich B. Ukrainski sichovi striltsi 1914-1920 [Ukrainian “sichovi striltsi” 1914‒1920], Montreal, 1955, Р. 9, 75 [in Ukrainian].

Ripetsky S. Litopys Ukrainskoho Sichovoho Striletstva za voliu Ukrainy. Istorychnyi zbirnyk USS, 1914-1964 [Annals of the Ukrainian Sich riflement for a free Ukraine. Historical almanac USS, 1914‒1964], New York, 1967, Р. 12, 17, 40, 83 [in Ukrainian].

Ripetsky S. Ukrainskyi lehion, Ukrainski sichovi striltsi, 1914‒1920 [Ukrainian legion, Ukrainian “sichovi striltsi”, 1914‒1920], New York, 1956, Р. 1, 11 [in Ukrainian].

Zbirnyk naukovykh materialiv LII Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi internet – konferentsii “Osinni naukovi chytannia”, сhastyna 2 [Collection of scientific materials of the LII International Scientific and Practical Internet Conference “Autumn Scientific Readings”, рart 2], Dnipro, 2020, Р. 6, 7, 9 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14