Антропологія здоров'я: між теоретичними спостереженнями і практикою магічних ритуалів (випадок румунської відьми в Закарпатті)

Автор(и)

  • Camelia Burghele

DOI:

https://doi.org/10.24061/2411-6181.3.2015.97

Ключові слова:

антропологія здоров'я, терапевтична магія, хвороба, відьма, магічний релігійний ритуал

Анотація

Стаття зосереджена на дослідженні образу останньої румунської відьми у Закарпатті, на лінії українського кордону річки Тиси, який був населений румунами. Матеріал статті базується на польових дослідженнях, здійснених в румунських селах Закарпаття та низки дискусій, проведених з носієм езотеричних знань в його власному будинку.
Відьмою є літня жінка, яка володіє справжніми терапевтичними навичками. Вона дуже відома в області і її часто запрошують, коли виникає потреба в лікуванні. Ця жінка поєднує деякі медичні знання, отримані від місцевого лікаря (з яким вона працювала з молодих років) з певною біоенергетичною спроможністю, яку вона, можливо, розвинула у результаті постійних практик.
Все це відтворює магічне тло, в якому використовується типовий сценарій ритуального зцілення: співи, масаж, ритуальних заклинань, конкретних інструментів - все це робиться з дотриманням принципів традиційної магії.
З погляду етнографічних досліджень, слід зазначити, що магічна діяльність румунської відьми з України належить до магічного профілю всього румунського населеного пункту.

Посилання

Segalen, Martine. Mari et femme dans la société paysanne, P.U.F., Paris, 1980.

Favret Saada, Jeanne. Les mots, la mort et les sorts. La sorcellerie dans la Bocage, Paris, 1977, p. 16.

Creţu, Vasile. Ethosul folcloric – sistem deschis (Folklore Ethos – an open system), Timişoara, 1980, p. 48.

Ciubotaru, Silvia. Folclorul medical din Moldova (Moldavian Medical Folklore), Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2005, p. 61.

Mauss, Marcel, Hubert, Henri. Teoria generală a magiei (General Theory of Magic), Editura Polirom, Iaşi, 1996, p. 35.

Ciubotaru, Silvia. op. cit., p. 62.

Răutu, Radu. Antologia descântecelor populare româneşti (Antology of Romanian traditional chants), Editura Grai şi suflet – Cultura naţională, Bucureşti, 1998, p. XV.

Ileana Ghenre, Băscău, Transcarpatia (historycal Maramures).

Ion Alb, Biserica Albă, Transcarpatia (historycal Maramures).

Ileana Gandic, Bouţu Mic, Transcarpatia (his-torycal Maramures).

Chevalier, Jean, Gheerbrant, Alain. Dicţionar de simboluri (Dictionary of Symbols), vol. III, Editura Artemis, Bucureşti, 1995, p. 148 – 152.

Ludovica Gui, Valcău de Jos , Sălaj (Romania).

Chevalier, Jean, Gheerbrant, Alain. op. cit., p. 99 – 100.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-24