Оcновні етапи розвитку фізіологіi як науки

Автор(и)

  • Valentyn Shvets БДМУ,

DOI:

https://doi.org/10.24061/2411-6181.2.2016.159

Ключові слова:

Physiology, history of physiology, Derpt school of physiologists, N. Vvedensky, I. Sechenov, I. Pavlov, F. Ovsyannikov

Анотація

Представлені матеріали про розвиток фізіології починаючи від робіт У. Гарвея, який описав замкнуту систему кровообігу. Велику увагу приділено нервово-м'язової фізіології. Роботи англійських, французьких і російських фізіологів послужили потужним поштовхом для подальшого розвитку фізіології як самостійної науки. Представлені дослідження фізіологів Дерпской школи і внесок їх фундаментальних досліджень в галузі фізіології центральної нервової системи і її координаційної ролі. З ім'ям Ф. Овсянникова нерозривно пов'язана історія розвитку вітчизняної фізіології в другій половині XІX - початку XX ст. Відмінною особливістю досліджень Ф. Овсяннікова була спроба об'єднати морфологічну будову з фізіологічної функцією. Лабораторія І.М. Сеченова в ті роки стала центром досліджень в області фізіології, токсикології, клінічної медицини, фармакології. У статті подано короткий опис робіт Н. Введенського і внесок його досліджень в розвиток нейрофізіології. Зроблено короткий історичний екскурс в роботи І. Павлова і описана роль великого російського фізіолога в створенні теорії про вищу нервову діяльність.

Посилання

Filimonova V. I. Normal'na fiziolohiya [Normal physiology ], Kyiv, Naukova dumka, 1994, P. 5-6 (in Ukrainian).

Shevchuka V. H. Fiziolohiya: pidruchnyk dlya studentiv vyshchykh navchal'nykh zakladiv [Physiology], Vinnytsya, Nova Knyha, 2012, P. 26-41 (in Ukrainian).

Shevchuka V. H., Nalyvayka D.H. Posibnyk z normal'noyi fiziolohiyi [Handbook of Physiology], Kyiv, 1995, P. 40-42 (in Ukrainian).

Filimonov V. I. Fiziolohiya lyudyny [Human Physiology], Kyiv, VSV «Medytsyna», 2010, P. 62-85 (in Ukrainian).

Filimonov V. I. Fiziolohiya lyudyny [Human Physiology], Kyiv, VSV «Medytsyna», 2010, P. 86-109 (in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-04-28